Massimo Rivetti Barbaresco Riserva Serraboella 2016 lanserades på vanlig flaska den 2 februari i det Tillfälliga sortimentet. Den 15 februari webblanseras magnumflaskan. 2016 betraktas som en av de bästa årgångarna i Barbaresco på mycket länge.
Produktchef Mats Abrahamsson om vinet:
”Ett vin med komplex rik doft med kryddiga fattoner, nypon, röda bär och svart te. Smaken är stram med kraftfulla men silkiga tanniner. Lång komplex och elegant smak med fin balans. Vinet är gott att dricka nu men vinner på ytterligare lagring.
Vinet passar utmärkt till risotto, rätter på vilt- och nötkött samt pastarätter med köttsås eller smakrika gräddsåser.”
Några av alla goda omdömen vinet fått sedan lanseringen:
”Det går fortfarande att få en briljant Piemonte till inga pengar. Ett vin som går en storartad framtid till mötes, men som också absolut borde intas här och nu.”
Livets Goda, 94 poäng
”Härligt laddat med parfymerad mörkt rödbärig frukt med rosenblad, nypon, jordgubbar, torkade körsbär, söta kryddor, superbalans, underbart djup, koncentration, intensitet och en antydan till charmigt begynnande mognad. Om vi skulle utlysa en nebbiolotävling i den här lanseringen så hamnar i alla fall charmpokalen hos Massimo Rivetti. Drick 24-35.”
Vinbanken, 18.5 poäng
”Syrlig nos av rosor och tjära, körsbär och viol, läckert parfymerat. Stram, tight och energisk med generös frukt och vital syra i fin koncentrerad längd. Mjukt rosig om kinden men med tighta tanniner och mjuk frukt i en utsökt balans.”
Wine Table
Lite fakta om Barbaresco Riserva Serraboella
Detta vin görs endast de bästa årgångarna och 2016 anses vara en av de bästa årgångarna i Barbaresco på mycket länge.
Druvorna till vinet kommer från Massimo Rivettis äldsta nebbiolovingård med i genomsnitt 60 år gamla stockar. Vingården är en del av Froi och ligger i Serraboella cru. Den här delen av vingården är 1,15 hektar stor, har en sydvästlig lutning och ligger 380 meter över havet.
Jäsningen sker i temperaturkontrollerade franska tronco koniska ekfat (stående fat med konisk form – smalare upptill än nedtill) och pågår i 12–15 dagar med överpumpningar. Skalkontakt sker under 60–70 dagar. Vinet lagras sedan två år i franska barriquer, varav en tredjedel är nya och två tredjedelar är fat som använts en gång tidigare. Sedan lagras det ytterligare två år i slavonska 2.500-liters ekfat. Fatlagringen följs av lagring på flaska i minst sex månader.
Vingården Froi är belägen i kommunen Neive på Serraboella kullen. Vingården ägs av familjen Rivetti sedan 1947. Vineriet ligger mitt i vingården med tolv hektar vingårdar runt omkring och det är en av de äldsta byggnaderna i området. Vingårdarna är sammanslagna med en gynnsam exponering mot söder och sydväst. De har två delzoner för produktion av nebbiolo, kallade Rivetti och Serraboella. Här odlas nebbiolo, barbera och moscato med en ålder på vinstockarna på mellan 40 och 75 år.
Webblansering 15 februari 2024, kl 10:10
Massimo Rivetti Barbaresco Riserva Serraboella 2016 magnum
Nr 95027 · Flaska · 1500 ml · 14 % · Pris 959 kr · Antal: 120 magnumflaskor
Finns i Tillfälliga sortimentet
Massimo Rivetti Barbaresco Riserva Serraboella 2016
93542 · Flaska · 750 ml · 14 % · Pris 469 kr · Antal 1.200 flaskor