
Miljö & hållbarhet
Moestue & Cask AB arbetar aktivt med att agera hållbart i vår dagliga verksamhet och vi gör detta både internt och externt med våra kunder och leverantörer. Vi har en vision om att agera hållbart och med så lite miljöpåverkan som möjligt när vi inleder samarbeten med nya producenter. Vi har antagit Amfori BSCIs uppförandekod. Det innebär att våra producenter också åtar sig att följa koden, som handlar om att säkerställa goda arbetsvillkor i leverantörskedjan. Vi använder BSCI-koden som ett verktyg i dialogen om socialt ansvarstagande med våra producenter.
På Moestue & Cask AB så strävar vi efter att minska utskrifter på kontoret och vi har gått över till en miljövänlig tjänstebilsflotta bestående av hybrider och elbilar. Samt att resa smart och miljövänligt när vi måste träffa upp våra producenter när inte Teams-möten räcker till. Givetvis har vi grön el till kontoret.
Här hittar du vår miljöpolicy »

Logistik
Vår logistikpartner, Skanlog AB, arbetar mot sina egna satta mål för att bidra till klimatet och humanitära arbetsförhållanden:
- Corporate social responsibility
- Environment
- Employee relationship
- Human rights
- Anti-corruption
- EU-cooperation ”Carbon 20”
När Skanlog tar hem vårt gods, företrädesvis inom Europa, så sker det med tåg där det är möjligt.

Sedan 2021 så har Moestue & Cask gått med i SVL, Sprit & Vinleverantörsföreningen. Detta är en medlemsorganisation som bland annat förespråkar en sund dryckeskultur där alkohol skall används förnuftigt och där vi jobbar långsiktigt. Genom detta så är vi med och finansierar SVL´s utbildningsinitiativ för unga:
Initiativens syfte är att skjuta upp ungas alkoholdebut och att ge dem ett ansvarsfullt förhållningssätt till alkohol.
Moestue & Cask är ekologiskt certifierad via Kiwa Certifications gällande:
- Artikel 35.1 i Förordning (EU) 2018/848 Om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter
För en klimatsmart bransch

…är ett projekt som ger möjlighet för alla dryckesleverantörer att bidra till en mer klimatsmart bransch. Arbetet påbörjades redan 2016 och året efter antog branschföreningarna och Systembolaget en gemensam viljeyttring. I viljeyttringen lovade aktörerna att börja mäta sina avtryck utifrån Greenhouse Gas Protocol (GHG), som är en internationellt vedertagen standard för att beräkna och redovisa utsläpp av växthusgaser, och att sätta upp egna mål för sitt klimatarbete. Detta för att bidra till att möta de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.
SVL:s medlemmar har redan visat sitt stöd och engagemang i klimatfrågan, inte minst genom den kartläggning som SVL själva genomfört, där 97 procent av medlemsföretagen uppger att de kan minska sin klimatpåverkan och 84 procent säger att hållbarhet är ett prioriterat område för företaget. Ladda ner SVL:s egna kartläggning här »
SVLs Rapporter
I Dryckesbranschens Klimatinitiativs senaste rapport som rör 2022 och som publicerades i juni 2023, deltog 58 företag vilket utgör 86 procent av Systembolagets försäljningsvolym. Här ingår stora och små bryggerier, vin- och spritimportörer och deras respektive branschorganisationer, Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL), Sveriges Bryggerier, samt Systembolaget.
Du hittar rapporterna här »