I hjärtat av Pfalz ” Weinstraße” hittar vi Bürklin-Wolfs pedant skötta vingårdar. Egendomen grundades redan 1597 och sedan dess har familjen trollat fram fantastiska viner ur några av hela Tysklands mest legendariska vingårdar.
Vingårdarna ligger som ett pärlband längs med östsluttningarna av Haardtbergen söder om Bad Dürkheim. Wachenheim, Forst, Deidesheim och Ruppertsberg, bara bynamnen får det att vattnas i munnen hos rieslingkonnässörer jorden runt.
Sedan 1990 drivs egendomen med cirka 85 hektar vingårdar av Bettina Bürklin-von Guradze och chefsvinmakare är idag den unge karismatiske italienaren Nicola Libelli. 90 procent av odlingarna består av riesling. Sedan 2008 är hela egendom klassificerad som biodynamisk och de framställer själva de flesta av de biodynamiska preparaten. Egendomen var även föregångare i vingårdsbeteckande viner enligt burgudisk stil. Vinerna klassificeras som G.C. (Grand Cru) för Grosses Gewächs såsom Pechstein, Kirchenstück och Gaisböhl, och som P.C. (Premier Cru) för Erste Lage, till exepel Gerümpel och Hoheburg. Grunden till detta lades redan vid den kungliga Bayerska vingårdsklassificeringen 1828.
Bürklin-Wolf specialiserar sig på torr riesling. De perfekt mogna druvorna pressas ”whole cluster” och ingen skalkontakt tillåts. Vinerna spontanjäser på gamla ekliggare av blandad storlek och får ligga länge på sin jästfällning. Detta ger mycket karatärsfulla och fantastiskt lagringsdugliga viner. Ibland öppnar familjen upp skattkammaren och låter oss specialbeställa äldre årgångar, älskar du riesling så missa inte detta!