Skotska Vault City startade som så många andra bryggerier med intensivt hembryggande. Steven Smith-Hay fick på så sätt upp ögonen för surölets alla magiska underkategorier. Så efter ett antal års experimenterande hemma i köket, som till slut krävde en ombyggnad för att klara av hans hobby, togs det logiska beslutet att börja brygga kommersiellt.
Det var 2018 som Steven insåg att hans experimentlystnad fick honom att brygga mer öl hemma än han klarade av att ge bort. Därmed tog han beslutet att starta Vault City. Tillsammans med kompisen Johnny Horn lyckades han förvandla kökbryggeriet till en kommersiell verksamhet. Det var dock först något år senare som de flyttade verksamheten till ordentliga lokaler i Portabello i utkanten av Edinburgh.
Att ett litet skotskt bryggeri uteslutande brygger suröl med kopiösa mängder frukt samt en egen huskultur är något unikt. Men trots sin udda nisch och lust för det experimentella har Vault Citys öl tagits emot med öppna armar.
Jag trodde ärligt talat aldrig att Vault City skulle bli mer än ett passionerat projekt, en hobby att dela med vänner och familj. Det var verkligen bara en dröm. Varje steg längs vägen, från köksbryggeriet till flytten till Dundee och egna lokaler, har varit skrämmande. Det känns fortfarande nästan för bra för att vara sant!
Steven Smith-Hay