Saint James Rhum startade i Saint-Pierre De la Martinique 1765 av Pastor Edmund Lefebure som också råkade vara en rätt skicklig kemist. Prästen skapade sockerrörssprit och började skeppa romen till engelska kolonier i Nord Amerika.
Romen fick namnet Saint Jacques som en hyllning till Jacques Dyel*, spriten kom senare att kallas Saint James för att låta mer familjär för Engelsmännen.
1882 registrerades varumärket av Paulin Lambert, en fransk affärsman. Saint James fyrkantiga flaska var först i sitt slag i spritvärlden. En lämpligare form att packa för att fraktas på skeppen. I slutet av 1800-talet öppnade familjen Lambert kommersiella affärsverksamheter runt om i Europa.
1960 överlät Familjen Lambert sina andelar till Cointreau-gruppen och 1973 var all produktion flyttad till Sainte-Marie på ön Martinique’s Atlantkust. Detta var ett unikt tillfälle att skaffa en produktion i närheten av sockerplantagen med sin solexponerade, rika jordmån för sockerrören.
1986 lyckades Martinique-rom få “Rhum Agricole A.O.C Martinique” som status. Martinique är den enda franska utomeuropeiska område som fått en A.O.C på sprit. (A.O.C = Appelation d´Origine Contrôlée = skyddat ursprung)
Martinique kan vara stolt över att få placera sin rom med geografiskt ursprung tillsammans bland världens mest prestigefyllda alkohol.
2003 köptes Saint James Rhums av franska familjefirman La Martiniquaiset
*Jacques Dyel du Parquet (1606 – 1658) var en fransk soldat som var en av de första guvernörerna på Martinique. 1650 köpte han Martinique, Grenada och Saint Lucia. Han gjorde mycket för att utveckla Martinique som en koloni, bland annat införde han sockerrör.