Det familjebaserade företaget Pere Ventura producerar ett omfattande sortiment av cava och är kända för sin höga kvalitet. Pere Ventura skapades 1992 av grundaren med samma namn. Vingårdarna ligger i Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona), och gör mousserande viner under beteckningen DO Cava.
Under sitt paraply har Pere Ventura Clos Amador. Här jobbar man med olika vingårdar, flera av dem har man samarbetat med i mer än tio år.
Hortense Capelle är Export Sales Manager hos Pere Ventura och förklarar:
– De här vinodlarna vet exakt hur vi jobbar och känner till vår filosofi. Vi är som sagt under Pere Venturas paraply och då ska det vara handplockade druvor, ekologiskt odlat och man ska respektera både naturen och sina anställda.
Pere Ventura startade som ett konventionellt vinhus men har gått över till att jobba ekologiskt. 2025 kommer det nya regler för märkningen av cava som gör att det blir ännu viktigare att få sina viner ekologiskt certifierade.
Hortense Capelle berättar om vad som kännetecknar Clos Amador:
– Elegans, fruktighet och fräschör. Jag dricker gärna cavan som aperitif men den är också lätt att matcha med mat som chark och ost, sallad med getost, ugnsbakad lax eller ljust kött som kyckling. Jag har alltid en flaska på kylning. Man vet aldrig när det kommer upp något som måste firas. Ibland är det en födelsedag, ibland bara att det är tisdag. Clos Amador är bubblande glädje!
Clos Amador är en torr och fräsch cava och det är precis vad producenten Pere Ventura vill förmedla.
– Cava är inte champagne. Visst går den att lagra men det blir en helt annan dryck, och vår tanke är att man ska dricka den när man köper den. Då är den frisk, fräsch och elegant – exakt den dryck vi vill erbjuda till våra kunder, säger Hortense Capelle.
Gården bedriver aktivt ekologiskt jordbruk. Gårdens vingårdar är obevattnade och för att begränsa avkastningen används täckgröda som en självreglerande produktionsmetod. Man försöker att göra så få ingrepp i miljön som möjligt och i stället respektera vinstockarna och varje vingårds egen ekologi. De bearbetningar som tillämpas följer kriterierna för ekologiskt jordbruk. Man använder sig av förebyggande metoder för att avvärja svampsjukdomar som mögel och botrytis. Och genom strikt kontroll av användningen av täckgröda hålls gödselmedel till ett minimum. Vid skörd plockas druvorna för hand i gryningen för att spara energi på att slippa kyla druvorna när de förs in i vingården.
Pere Ventura har varit mycket aktiva på sistone med att förbättra sitt koldioxidavtryck i enlighet med GHG-protokollets standarder och för att följa riktlinjerna i ISO 14067-förordningen.
Här kan du läsa nyheter om certifieringen av koldioxidavtrycket.