Léopold Gourmel startade på 60-talet i den lilla byn Genté. Under ett helt årtionde destillerade Pierre Voisin på vingården Tarsac. Namnet Léopold Gourmel tog Pierre efter sin farfar och loggan syftar på Léopolds yrke som sadelmakare.
1972 tog Oliver Blanc över ansvaret och påbörjade skapandet av det som är Léopold Gourmel idag. Tillsammans med sin fru och dotter promotade han Gourmel i Frankrike och övriga världen. 1993 köpte Oliver företaget och startade upp med ett nytt team medarbetare, nya kontakter i omvärlden och med en mer modern framtoning. Léopold Gourmels vision är att i ett ”stressigt” modernt informationssamhälle där äkthet och det ursprungliga efterfrågas allt mer, kunna erbjuda en cognac som är naturlig och äkta men även aromatisk och fräsch.
För att nå visionen har Oliver gått igenom varje steg i processen att tillverka cognac. Vin som produceras i regionen cognac är vanligen medelmåttigt. På Gourmel anser man att, ju bättre vin desto bättre blir cognacen. Därför läggs stor vikt vid att göra ett riktigt bra vin.
För att få ett bra vin är jordmånen viktig, det har man på Gourmel tagit fasta på. I hjärtat av Grande Champagne har Gourmel valt en vingård i Fins Bois, med kuperat landskap och äldre jordmån. Där är det möjligt att producera ett fylligare, kraftfullare mer aromatisk och mineralrikt vin.
Den färdiga cognacen har mer karaktär och arom från den naturliga råvaran vilket beror på en kortare destillation, ”a fat distillation”. All cognac lagras på orostade extra fina franska ekfat från äldre träd. Vilket ger mindre oxidation, för en mer komplex och fräschare cognac. För varje årgång används alltid 30% ny ek. Man utesluter även kylfiltrering innan buteljering för att man tycker att mycket karaktär försvinner i denna process.
Eftersom man på Gourmel producerar sitt eget vin med stor omsorg blir resultatet ingen blandning av årgångar eller vingårdar och har inte heller några tillsatser som karamell, socker eller ek. All karaktär och arom i Gourmels cognac är helt naturlig.