L’Armangia är ett familjeägt vineri som grundades 1988 av vinmakaren Ignazio Giovine som då fick överta familjens vingårdar från sin far. Vineriet ligger i byn Canelli i Piemonte.
Man äger idag drygt 10 hektar vingårdar som ligger i anslutning till byarna Canelli, Moasca och San Marzano Oliveto.
Armangia betyder hämnd. L’Armangia skapades med visionen av att återupprätta Canelli med omnejd som kvalitetsområde efter många årtionden av enklare industrialiserade viner från området. Canelli DOCG Moscato och Nizza DOCG är de områden som kanske bäst visar potentialen i området.
Vingårdar
Castellero
Detta är en grupp enskilda sammanhängande vingårdar med olika jord- och vindmönster. Den centrala vingården vetter mot syd-sydost, starkt kalkhaltig jord och konstant ventilation dagtid gör den till den perfekta platsen för vita druvsorter. Med många timmars ljus, särskilt på morgonen och utan höga temperaturtoppar som skulle skada aromer och syra. Planterad med moscato d’asti och sauvignon blanc.
Den östra vingården är Vigna Veraldi, i söderläge, med jord som har högre lerhalt. Planterad med nebbiolo, cabernet sauvignon och merlot.
Vingården i väster vetter mot söder med mindre intensiv ventilation och torra kalksten-lerjordar, lämpliga för senmognande druvor som barbera. Det är här Sopra Berruti kommer ifrån.
Vingårdarna Vignali och Muda
En grupp av närliggande vingårdar som ligger i Moasca, en del på den väst-sydvästra sluttningen och en del på den östra/nordöstra sluttningen som sluttar försiktigt från kullen mot Castelnuovo Calcea och Rio Nizza.
I vingården Vignali, som utsätts för den varma eftermiddagssolen, är jorden lerhaltig och kritig och rödaktig i färgen. Barbera blir här kraftfull och alkoholhaltig, med måttlig syra och aromer av plommon och körsbär, med balsamico och medelhavsörter.
I den huvudsakligen östvända vingården Muda varierar jorden från sandig och kalkhaltig till lerig, även denna mycket lämpad för barbera. Tack vare jordens variation får vi fruktiga och färgglada barberor, med bra struktur och livslängd och livlig syra. Den speciella exponeringen och den mjuka lutningen gynnar långvarigt solsken utan att nå höga temperaturtoppar. Toppen är planterad till albarossa, den återstående delen till barbera.
Pratorotondo
Huvuddelen är planterad med chardonnay (1978), kloner med låg produktivitet och hög syra, nord/västlig exponering, tioprocentig lutning, på Sant’Antonio-kullen i Canelli. Långvarig belysning på grund av den omgivande låga profilen, men med god och konstant ventilation. Lerig märgeljord med stark alkalinitet, mycket dränerande och fattig på organiskt material. Detta är den optimala situationen för att göra ett lagringståligt vitt vin med god syra och mineralitet, komplext och fruktigt.
Leiso och dell’Americano
Det här är två barbera-vingårdar, med liknande egenskaper, planterade 1934 och 2002 i San Marzano Oliveto. Exponeringen är öst-sydost, lutningen är cirka tio procent. Jordmånen varierar från sandig kalksten till övervägande lera/kalksten, måttligt dränerande och fattig på organiskt material. Tack vare exponeringen och ventilationen är mogningen mycket linjär och temperaturtoppar leder sällan till kvalitetsskador. Dessutom tenderar druvklasarna att vara små, glesa och med små bär.
Braglia
En enda vingård belägen på kullen Sant’Antonio i Canelli, planterad 1989, nordvästlig exponering, lera-kalkstenjord, med långa soldagar och inte särskilt intensiv ventilation. Vi får mestadels frisk och intensivt fruktig chardonnay, med medellivslängd och bra syra.
Cascine Ronco
Den enda vingården som planterades med barbera 1931 i Moasca, cirka 200 meter över havet. Exponeringen är västlig, lutningen är 15 procent och jorden är lerig med kalksten. Tack vare exponeringen och ventilationen erhålls ett vin med god färg och struktur och med extraordinär elegans och drickbarhet.
Ritano
Single muscat-vingård, belägen på kullen Sant’Antonio i Canelli, planterad mellan 1950 och 1997, sydlig exponering, sandig och kalkhaltig jord, med långa soldagar. Resultatet är en rik och strukturerad moscato d’asti, med toner av kanderad frukt- och salviaaromer.