Lanson grundades 1760 och är ett av de äldsta husen i Champagne. Redan 1838 började man exportera champagne som snabbt blev populär runt om i Europa. Framgången kan förklaras med genomgående hög kvalité på druvor, vinifikation och kontinuiteten i tillverkningsmetoden.
Maison Lanson har gjort stora förändringar i sin husstil efter att Hérve Dantan tog över som huvudvinmakare 2013. Huset har under lång tid varit känt för sina krispiga torra och friska champagner och alltid utan malolaktisk jäsning.
Hérve har radikalt förändrat kärnsortimentet (Le Black Label, Le Black Reserve, Le Blanc de Blanc) hos Lanson. Nu är standarden att de blandar in en andel vin som har genomgått malolaktisk jäsning. Samt cirka 40 procent reservvin från ekfat med en ålder upp till 20 år, för extra fyllighet. Dessutom lagras vinerna i minst fyra år i källaren innan försäljning.
Hérve Dantan hade höga krav på Maison Lanson när han tog över jobbet som vinmakare. På ett tekniskt plan var det viktigt för honom att man investerade i en fatkällare, så att reservvinet kan ligga och mogna på franska ekfat innan det tas i bruk. Han hade också krav på nya temperaturkontrollerade ståltankar och inte minst höga krav på arbetet i vingårdarna. Något som Lansons 16 hektar stora biodynamiska vingård är ett bra bevis på. Hérve Dantan introducerade även fatjäsning på den berömda cuvéen Clos Lanson, som beskrivs som mycket framgångsrik.
Vi har nu rätt metod, kunskap, ambition och inte minst teamet på plats för att göra kvalitetsvin av de bästa druvorna
Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode tradionelle” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning.
Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader. Druvorna man i regel använder vid champagne-tillverkning är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier men det finns ytterligare sju druvor som är godkända. Champagne som görs på enbart vita druvor kallas blanc de blancs medan en blanc de noirs enbart består av blå druvsorter.
-
Champagne Lanson Le Black Label8499,00 kr
-
Champagne Lanson Le Black Label5499,00 kr
-
Champagne Lanson Le Black Label1149,00 kr
-
Champagne Lanson Le Vintage899,00 kr
-
Champagne Lanson Le Blanc de Blancs799,00 kr
-
Champagne Lanson Le Rosé Brut749,00 kr
-
Champagne Lanson Le Green Label Organic659,00 kr
-
Champagne Lanson Le White Label Sec599,00 kr
-
Champagne Lanson Le Black Label Réserve579,00 kr
-
Champagne Lanson Le Black Création529,00 kr
-
Champagne Lanson Le Rosé Brut449,00 kr
-
Lanson Le Black Création 375 ml259,00 kr