Domaine du Pélican är bourgogneauktoriteten Marquis d’Angervilles projekt utanför Bourgogne. Att bourgogneproducenter skaffar mark i andra regioner eller länder är inget märkligt. Expansion inom Bourgogne är svår, marken är dyr, sällan till salu och utrymmet för innovation begränsat. Orsaken till att Guillaume d’Angerville valde just Jura var att han överraskades av vinernas kvalitet och samtidigt såg att utvecklingspotentialen var fantastisk.
Insikten kom till Guillaume d’Angerville på stamkrogen Le Taillevent i Paris, där han trots sin expertis blev grundlurad. Sommelieren hade det ständiga uppdraget att överraska honom och servera ett vin blint vid hans besök. Enda förbehållet var att vinet aldrig fick komma från Bourgogne. Serverad ett glas chardonnay från Jura var hans kommentar: ”Du har glömt min regel, du har serverat mig ett glas Bourgogne!”. Svaret var nöjt och kort: ”Jag är rädd att ni har fel”.
Normalt är Jura förknippat med druvsorten Savagnin. Det vanligaste är att man av druvsorten tillverkar ”vin jaune”, ett vin som påminner om fino-sherry och likt dem lagras i åratal under det egna jästfällningstäcket.
Domaine du Pélican har börjat göra vin jaune, men då processen tar minst sex år är resultatet att vänta på något tag till.
Men på senare tid är det de ”vanliga” torra chardonnay- och savagninvinerna som lockat fram ett nyuppväckt intresse för distriktet. Bra chardonnayviner från Jura jämförs ofta med de från Bourgogne och för d’Angervilles del var frågan inte om de skulle lyckas topprestera utan hur kort tid det skulle ta innan vinerna kultförklarats och blivit litet av rariteter.
Savagninvinerna är än så länge en intern kelgris bland sommelierer och konnässörer som vill ha ett ess i rockärmen att plocka fram när de vill visa sig på styva linan. De kan jämföras med några av de främsta loirevinerna av druvsorten chenin blanc, även de något kännarna helst talar tyst om för att hålla dem för sig själva.
Utöver de vita vinerna framställs även ett rött. Med tanke på Guillaumes burgundiska rötter är odlandet av pinot noir inte förvånande. Men då han vill göra ett vin utifrån ursprunget, inte en bourgognekopia, blandas pinot noir med de lokala druvorna trousseau och poulsard.
Domaine du Pélican har sammanlagt 10 hektar odlingar som sköts helt biodynamiskt. Egendomen kommer aldrig bli kommersiellt storskalig men mark finns för att utöka arealen med några få hektar. Omläggningsprocessen att få även dem biodynamiskt certifierade är i full gång och bara en tidsfråga.
Clos des Ducs är en Monopole vilket innebär att Marquis d’Agerville är ensamma ägare av den muromgärdade vingården. Vinet är klassificerat Premier Cru men anses kunna jämföras med Grand Cru. Vingården är brant, kalkrik, grusig och mycket väldränerad, något som borgar för viner med hög koncentration.
-
NyhetDomaine du Pélican Savagnin Ouillé419,00 kr
-
Domaine du Pélican Savagnin Ouillé401,00 kr