Familjen Chionettis historia har varit starkt förknippad med vinodling ända sedan 1800-talet. Den riktiga vändpunkten kom dock 1912 när Giuseppe Chionetti köpte sin gård i ett område lämpligt för vingårdar i San Luigi i staden Dogliani. Från den stunden kopplade familjen Chionetti sitt eget namn till dolcetto-vinet som de sålde till de största handlarna i området.
Försäljningen av buteljerat vin etablerades gradvis, och därmed också namnet Chionetti. Men det är tack vare Quinto, barnbarn till grundaren Giuseppe, som marknadsföringen av flaskorna med familjens namn verkligen växte.
Andrea, son till Quinto, bestämde sig för att utforska potentialen i sina vingårdar och som ett resultat av det började de producera tre sorters cru: Sorì Briccolero, San Luigi och Vigna la Costa. Under dessa år expanderade företaget avsevärt, de kopplade sitt namn till Dogliani och började exportera i Europa och till USA.
1988, i ett ögonblick av maximal tillväxt, dog Andrea och hans dotter Elena i en bilolycka. Pappa Quinto fortsatte trots allt det arbete som han åren innan hade överlåtit till sin son. 1999 bestämde sig Maria, Andreas änka, för att hjälpa Quinto och lämnade sitt arbete på en bank. 2013 överlämnade Quinto tyglarna till sitt barnbarn Nicola, som bestämde sig för att fortsätta traditionen med tillverkningen av Dogliani och återhämta vinifieringen av cru La Costa. Sedan 2015 har familjen Chionetti köpt tre vingårdar i Barolo-området. Druvorna vinifieras separat, vilket ger tre distinkta Barolo-viner.
Dogliani: En urgammal historia
Dogliani DOCG, från 100% Dolcetto-druvor, är ett vin med stor potential och en komplex karaktär. Det är ett komplett vin där man på samma gång kan finna stramheten hos stora Piemonteviner och rundheten hos väldoftande mogen frukt. Det kan åldras samtidigt som det bevarar svalka, dofter och färg.
Här har vindruvor odlats 400-talet före kristus. De första historiska dokumenten om vinhandeln dateras runt 1000 e.Kr., men det är 1593 som namnet “dozzetto” (dolcetto) för första gången ses i ett officiellt dokument utfärdat av Dogliani-kommunen.
Odling
Alla Chinettis vingårdar odlas ekologiskt och alla viner är ekologiskt certifierade utom deras Barolo då intilliggande vingårdar är konventionellt odlade. Företaget bearbetar vingårdarna i harmoni med naturen. Metoden för uppbindning av rankorna är Guyot och arbetet i vingården görs manuellt. Här används inte insekticider eller herbicider. All gödsling görs med naturgödsel eller andra organiska produkter. Man gallrar i vingården efter början av mognaden, druvorna väljs ut och skördas för hand i små lådor.
Miljöskydd
Vingårdarnas yta är 14 hektar, vilket ger en total produktion på cirka 85.000 flaskor. Chionetti strävar efter att kombinera en miljövänlig ekologisk vinodling som respekterar naturen och ett noggrant urval av druvor med en vinframställningsprocess som drar nytta av den senaste tekniken.