Le Grand Noir-vinerna skapades 2001 av en trio vinentusiaster; vinmakaren Hugh Ryman, designern Kevin Shaw och vinjournalisten Robert Joseph. Över några goda flaskor vin diskuterade de tre vännerna möjligheten att lyfta området Languedoc och dess enorma potential. Resultatet blev en serie viner under namnet Le Grand Noir och som numera exporteras till över 40 länder.

Med sin gemensamma erfarenhet har man skapat komplexa och matvänliga viner som fint kombinerar de typiska regionala influenser från södra Frankrike med tillgängligheten av nya världens viner. Druvorna är hämtade från området Minervois i Languedoc-Roussillon. Ett område där romarna planterade vin för över 2000 år sedan.
Vinerna produceras av Celliers Jean D’Alibert, en av Frankrikes största producenter med 1.200 vinodlare med en sammantagen vingårdsareal på 6.000 hektar. De olika vingårdarna och deras egen terroir, dvs unika kombination av mikroklimat, jordmån och vingårdens altitud och exponering mot solen, gör det möjligt att producera allt från frisk och läskande rosé till mustigt och smakrikt rödvin på, för området, klassiska druvsorter som grenache, syrah och mourvédre.

