På En Öl & Whiskymässa i Göteborg arrangeras några av Nordens största öl- och whiskytävlingar. I år tog Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon hem guld i klassen Bourbon.

En Öl & Whiskymässas whiskytävling instiftades 2018 och har blivit hyllad av branschen. Alla som ställer ut på mässan har möjlighet att tävla med sina drycker. I mässans whiskytävling har juryn i år testat 135 olika prover, vilket är nytt rekord. All bedömning sker genom blindprovning.
– Antalet bourbon och rye växer varje år, vilket vi tycker är väldigt roligt, säger Anders Bergström som tillsammans med Klaus Bitschnau ansvarar för whiskytävlingen.

I Straight Bourbon är majs det dominerande spannmålet som måste ingå till mellan 51-80 %. För att få kallas Bourbon måste whiskeyn lagras minimum två år på fat av amerikansk vit-ek som kolats med öppen eld. För Michter’s är smak viktigare än tid och det är därför inte ovanligt att de fatlagrar en längre tid, ofta ingår sprit lagrad mer än åtta år.
För dig som är bekant med skotsk single malt kanske lagringstiden inte låter särskilt imponerande. Men det är betydligt varmare i Kentucky än Skottland och ekfaten är alltid nya så smakerna extraheras snabbare och är mer koncentrerade så mognadsprocessen påskyndas. Dessutom använder sig Michter’s av ett värmeväxlingssystem med snabbt skiftande temperaturer vilket ytterligare bidrar till att maximera smakerna. Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon finns I Systembolagets Fasta sortiment drygt 70 butiker och finns den inte i din butik så beställer du den enkelt.