Stone IPA
När Stone IPA först bryggdes 1997 fanns ingen IPA-sektion i affärerna. Det var en ny stil för de flesta och väldigt få IPA fanns som året runt sortiment. Särskilt inte med den stora, humliga smaken som hos Stone IPA.
2021 finns cirka 265 000 IPA tillgängliga runtom i varje stad i USA och trots konkurrensen förblir Stone IPA en av de ledande i landet i kategorin. Även om receptet alltid varit troget originalet har det utvecklats under den moderna torrhumlingstekniken. Den behåller sin plats som spjutspets inom humlekonst, lika frisk och omtyckt idag som första dagen den lanserades.
Så vad utmärker en west coast IPA? Den har en typiskt stor mängd aromatisk humle, ganska ljus kropp och en klar, gyllene färg med en uppfriskande och torr finish. Stone IPA:s huvudsakliga humle är Centennial med en ljus citrusskal- och tallbarrkaraktär. Medan denna ölstil fortfarande är på uppgång idag och har inspirerat till många varianter var Stone IPA det första ölet som fick stilen att ta fart.
Stone IPA är nu en väl etablerad standard i IPA-världen, vilket reflekteras i försäljningsvolymerna. Den ligger topp 15 inom IPA i hela USA och topp 5 i IPA-täta hemtrakterna i södra Kalifornien. Dessutom är den nummer ett bland independent-IPA i USA hos lokala pubar och krogar.
Doften bjuder på ljus och lätt honungsaktig karamell med citronskal, grapefrukt, litchi, persika och tallbarrtoner. Smaken går i samma spår med fin karamellsötma och torr tropisk fruk- tighet av citrus och litchi toppat med en robust barrig beska på 71 IBU. Medelstor kropp med mjuk kolsyra och mjuk textur. Så klassiskt det kan bli!
Pulled Pork Sandwich, Robust sallad med getost och bacon.