Massimo Rivetti Barbaresco Riserva Serraboella
Detta vin görs endast de bästa årgångarna. 2016 anses vara en av de bästa årgångarna i Barbaresco på mycket länge.
Vingården Froi är belägen i kommunen Neive på Serraboella kullen. Vingården ägs av familjen Rivetti sedan 1947. Vineriet ligger mitt i vingården med tolv hektar vingårdar runt omkring och det är en av de äldsta byggnaderna i området (redan omnämnt på militärkartor i slutet av 1800-talet). Vingårdarna är sammanslagna med en gynnsam exponering mot söder och sydväst. De har två delzoner för produktion av nebbiolo, kallade Rivetti och Serraboella. Här odlas nebbiolo, barbera och moscato med en ålder på vinstockarna mellan fyrtio och sjuttiofem år.
Druvorna till detta vin kommer från Massimo Rivettis äldsta nebbiolovingård med i genomsnitt 60 år gamla stockar. Vingården är en del av Froi och ligger i Serraboella cru. Denna del av vingården är 1,15 hektar stor, har en syd-västlig lutning och ligger 380 meter över havet.
Jäsningen sker i temperaturkontrollerade franska tronco koniska ekfat (stående fat med konisk form, dvs smalare upptill än nedtill) och pågår i 12-15 dagar med överpumpningar. Skalkontakt under 60-70 dagar.
Vinet lagrades sedan två år i franska barriquer, varav 1/3 är nya och 2/3 i fat som använts en gång tidigare, och sedan ytterligare två år i slavonska 2500 liters ekfat. Fatlagringen följs av lagring på flaska i minst 6 månader.