Hot Buttered Rum är en drink som innehåller rom, smör, socker, hett vatten eller cider och olika kryddor (vanligtvis kanel, muskot och kryddnejlika). Det är inte den vackraste drinken, men ack så god. Tänk dig flytande pepparkaka – med rom!
Obs! smöret räcker till en hel massa drinkar. Men du kan även använda det som blir över som fyllning i bullar, muffins och kakor. Det är också supergott att steka skivade äpplen i smöret och servera tillsammans med vaniljglass. Smöret håller sig flera veckor i kylen.
När du letar efter Five Spice funkar flera märken så länge de innehåller ”brödiga” kryddor som t ex. nejlika, muskot, kanel, stjärnanis, fänkål och ingefära. Den som vi använder från Risbergs innehåller även koriander och sichuanpeppar.
Hot Buttered Rum
Till 1 drink:
- 250 gram smör
- 2,5 dl strösocker
- 1 ¾ dl farinsocker
- 1 tsk Five Spice (vi använder Risbergs)
- ½ tsk kardemumma
- 1 dl hett vatten
- 4–6 cl mörk rom, Negrita Dark
- Muskotnöt
Gör så här:
- Låt smöret stå framme tills det är hyfsat mjukt. Blanda det med socker och kryddor.
- Koka upp vatten. Häll upp rom och hett vatten i ett glas eller en mugg.
- Ta en tesked med smöret och lägg på glaset och låt gästen blanda själv. Eller blanda ner smöret i rom och vatten, riv över lite muskot och servera.
-
Negrita Dark Rum134,00 kr